El govern central aprova ajuts per danys meteorològics per a Catalunya i 8 comunitats més

Fotografía de archivo de Puente de la Pedrera, en Aldea del Fresno (Madrid), tras el pasado de la DANA, el pasado 10 de septiembre. EFE/Sergio Pérez

Madrid, 25 set. (EFE).- El Govern ha aprovat la declaració de zones greument afectades per emergències de Protecció Civil per diferents fenòmens meteorològics, com incendis o els causats per la DANA (depressió aïllada en nivells alts) del passat 2 de setembre i dies següents, a 28 comarques de nou comunitats autònomes, entre elles Catalunya.

Així ho ha confirmat la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dilluns, avançada per la sessió d’investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, demà al Congrés.

Les zones declarades greument afectades per diferents fenòmens meteorològics són a les comunitats autònomes d’Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Illes Balears i Comunitat de Madrid, segons la ministra portaveu.

Rodríguez ha informat que vuit persones van perdre la vida en aquests incidents, a les famílies de les quals el govern central ha traslladat el condol. La DANA va causar nombroses incidències a nombroses províncies.

Segons la ministra, aquest decret intenta «completar les competències de les comunitats autònomes, acompanyant des del govern espanyol amb aquests ajuts les persones, empreses i ajuntaments que han tingut danys».

Ha subratllat com a «rellevant» que els danys a l’agricultura seran coberts pel canal de les assegurances agràries.

En aquest cas, ha assenyalat, els ajuts van dirigits a danys personals i materials que es van produir, sobretot en habitatge, estris, establiments industrials, mercantils o de servei.

També comprenen ajudes a persones físiques o jurídiques i, a més, a les corporacions locals per a la recuperació d’espais municipals que s’hagin perdut com a conseqüència d’aquests incidents, segons Rodríguez.

Es tracta d'»activar tots els mecanismes disponibles per part de l’Estat en aquesta col·laboració amb les comunitats autònomes», ha dit.

S’ha actuat «amb agilitat, que és també un senyal d’identitat del que ha passat al llarg de tota aquesta legislatura, on s’han reduït els temps de resposta en aquest tipus d’esdeveniments, reafirmant el compromís en l’agilitat de la tramitació de les ajudes i l’acompanyament a les comunitats autònomes i els municipis afectats», ha assegurat la ministra portaveu.

Les mesures de recuperació previstes en aquest acord estan recollides al Reial decret 307/2005, de 18 de març, l’execució de les quals correspon al Ministeri de l’Interior, segons un comunicat d’aquesta cartera.

Entre els ajuts hi ha: una suma de 18.000 euros per mort o per incapacitat absoluta i permanent; un límit de 2.580 euros per destrucció o danys en estris de primera necessitat; un màxim de 15.120 euros per destrucció total de l’habitatge habitual.

Així mateix, ajudes per danys a l’estructura de l’habitatge habitual per al 50% dels danys amb un màxim de 10.320 euros; un màxim de 5.160 euros d’ajuts per altres danys a l’habitatge habitual; 9.224 euros per a ajuts per danys a elements comuns duna comunitat de propietaris, amb un màxim de 9.224 euros.

A més, ajudes per l’import total de les despeses a persones físiques o jurídiques que hagin portat a terme prestacions personals i de béns; ajudes fins a 9.224 euros als titulars d’establiments industrials, mercantils i de serveis, inclosos els agraris, marítim-pesquers i turístics.

Segons els casos, ajudes a corporacions locals per despeses derivades d’actuacions inajornables: entre el 50% i el 100%.

Segons el Ministeri de l’Interior, l’acord també preveu la possibilitat que s’aprovi una exempció de les taxes de l’Organisme Autònom Prefectura Central de Trànsit per a duplicats de permisos de circulació o conducció, així com de baixes de vehicles sinistrats.