El ‘Google Maps’ dels científics comptabilitza uns 123.000 investigadors espanyols

Madrid, 20 nov. (EFE).- El nombre d’investigadors espanyols, tant si treballen a Espanya com fora, i d’estrangers que investiguen en centres i universitats espanyols és de 123.000 científics, 10.000 més que fa un any, segons les darreres dades del llistat de Google Acadèmic (Google Scholar).

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) acaba d’actualitzar l’última classificació d’aquesta prestigiosa base de dades, que és la més completa d’Espanya i inclou 123.000 perfils professionals.

La taula classificatòria, impulsada per un equip de l’Institut de Polítiques i Béns Públics (IPP-CSIC), inclou investigadors de més de 5.000 organitzacions nacionals i internacionals, tot i que el CSIC és la institució que té més perfils (més de 6.400 científics).

Del total de científics, prop de 60 % són homes i 40 % dones.

El llistat, que puntua més com més alta és la productivitat de l’investigador i més gran és el nombre de cites que generen els seus articles publicats en revistes científiques, situa els científics especialitzats en física de partícules Francisco Matorras Weinig i Alberto Ruiz Jimeno, de l’Institut de Física de Cantàbria (IFCA, CSIC-UC), i Sergio González Sevilla, de la Universitat de Ginebra, en els dos primers llocs.

Ja en setena posició hi ha la primera dona, la física Carmen García, de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV).

El millor representat d’altres disciplines és Valentín Fuster, del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars, segons el rànquing.

I entre els centres que formen part de l’organisme, destaquen l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC), el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) o l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

Les segueixen les Universitats Complutense de Madrid amb 5.973 perfils, Granada amb 4.563, Sevilla amb 4.141 i Barcelona amb gairebé 4.000 perfils.

I entre les institucions privades hi destaca la Universitat de Navarra amb més de 1.000 investigadors registrats.

«Aquest llistat pretén incrementar la visibilitat del treball realitzat pels nostres investigadors i és una aposta per la transparència a través d’una eina d’accés públic i fàcil d’utilitzar», explica en una nota Isidre F. Aguillo, de l’IPP-CSIC i editor de la classificació.