Organitzacions ecologistes reclamen espais verds sense il·luminació nadalenca

Madrid, 7 des. (EFE).- Organitzacions com SEO/BirdLife i Ecologistes en Acció han reclamat als ajuntaments espanyols que abandonin «la carrera de la il·luminació nadalenca», ja que els espectacles de llums nadalenques, han denunciat, impliquen un increment del consum energètic i afecten la biodiversitat.

A això cal afegir l’ocupació de l’espai públic i la contaminació lumínica, l’impacte de la qual «està molt ben documentat, sobretot en insectes i alguns grups d’aus», afirmen aquestes organitzacions en dos comunicats.

Entre els exemples d’instal·lacions en jardins botànics o parcs públics, assenyalen el Palmetum de Tenerife, els jardins Torre Girona a Barcelona, el parc Enrique Tierno Galván de Madrid, a més de carrers i avingudes arbrades «repletes de llums» com Vigo o Cantàbria, cosa que «se suma a l’increment habitual d’il·luminació» en aquestes dates que mostra una «falta de sensibilitat» per l'»afecció negativa» per a diferents espècies silvestres que viuen a les ciutats.

En aquest sentit, la doctora en Ciències Ambientals per la Universitat de Granada, Alicia Pelegrina, recorda que “el 30% dels vertebrats i el 60% dels invertebrats són nocturns” i la contaminació acústica i lumínica afecta la son, la regulació hormonal i la capacitat d’orientació de les aus.

«La vida vegetal tampoc és indiferent», ja que la llum artificial provoca a les plantes alteracions a les seves xarxes tròfiques, floració i creixement.

Ecologistes en Acció acusa «grans multinacionals, líders en sectors com l’automoció o els combustibles fòssils» de contribuir a aquest tipus d’espectacles com «campanyes de ‘greenwashing’ -rentat verd- en un moment d’emergència climàtica».

També SEO/BirdLife es queixa de la promoció d'»un model d’il·luminació de les ciutats molt poc sostenible» i posa com a exemple la decoració aquest any a Vigo d’un total de 2.308 arbres, alguns dels quals «és força probable» que serveixin com a dormidor hivernal per a pardals i d’altres aus, «per a les quals serà difícil trobar un lloc alternatiu per descansar» en aquesta època.

Les organitzacions ecologistes adverteixen dels efectes de l’alteració artificial dels nivells de llum sobre el descans, la comunicació, la reproducció, el comportament, la depredació i la competència de diferents espècies, per la qual cosa pot «desencadenar una cascada d’impactes directes en el funcionament dels ecosistemes».

A més, «els éssers humans no són una excepció a aquest problema», insisteixen, ja que alterar-ne el rellotge biològic està relacionat amb la dificultat per agafar el son, canvi d’hàbits alimentaris i afectació de la seva digestió, alteració de la secreció de determinades hormones i fins i tot del control de la temperatura corporal, entre d’altres.