Barcelona, 19 oct. (EFE).- El projecte Reggio School de Madrid, de l’arquitecte Andrés Jaque, i la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Summa Arquitectura) han obtingut ex aequo aquest dijous el Premi FAD d’Arquitectura 2023.
El jurat professional dels Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme, presidit per l’interiorista i dissenyador industrial Francesc Rifé i acompanyat per Xavier Delgado, Carme Fiol, Uriel Fogué, Patrícia Santos Pedrosa i Jelena Prokopljevic com a vocals, ha comunicat aquest dijous els projectes guanyadors de la 65a edició en una gala que ha tingut lloc a l’Escola Industrial de Barcelona.
Les obres guardonades han estat escollides entre els 22 projectes finalistes -en les diferents categories- d’un total de 458 obres presentades a concurs.
Pel que fa a la selecció dels projectes guanyadors, el jurat ha tingut en compte “aquells projectes que aposten per allò que és comú, propostes innovadores, amb una resolució tècnica que afronta problemes contemporanis, propostes d’autoria jove amb projecció de futur, intervencions sensibles amb el patrimoni, projectes que construeixen ciutat, generats a partir de processos comunitaris i aquelles propostes que destaquen per una gestió econòmica intel·ligent”.
El jurat considera que les dues obres guanyadores són «obres excel·lents, de caràcter complementari, representatives d´una arquitectura contemporània d´ampli espectre».
L'»alegria expressiva» de la Reggio School, a la urbanització El Encinar de los Reyes, al nord de Madrid, «difícilment deixa indiferent ningú i interpel·la la societat respecte a la importància de l’educació en valors ecològics, així com en la responsabilitat compartida i l’experiència personal de l’estudiant», assenyala el jurat.
Alhora, la biblioteca García Márquez, ubicada al barri de la Verneda, al districte de Sant Martí, desplega «una sèrie d’operacions espacials complexes per crear una gran diversitat d’espais i programes».
«Partint de tipologies clàssiques de la Mediterrània -el porxo, l’àgora o el pati-, els dos projectes guanyadors persegueixen convertir-se en un tipus de condensadors socials, oferint maneres diverses de viure l’arquitectura, responent, de maneres eficients, als reptes de la societat i del temps actual», assegura el jurat.
L’obra Reforma Cortijo Garciaz (Càceres) ha rebut el guardó d’Interiorisme, mentre que el condicionament de la vora portuària de Porto do Son (La Corunya) guanya el premi de Ciutat i Paisatge i el projecte Twist (Madrid) el d’Intervencions Efímeres.
Susan’s house (EUA) i The Dark line (Taiwan) han estat distingits també ex aequo amb el premi FAD Internacional; i el guardó de Pensament i Crítica, també compartit, ha estat per a les publicacions «Arquitectura do Bacalhau i outras espécies» i «España fea. El caos urbano, el mayor fracaso de la democracia».
A la mateixa vetllada s’ha concedit el Premi al Centre Educatiu a l’Escola Superior d’Arquitectura del Vallès, i el 35è Premi Habitàcola, dirigit a estudiants d’arquitectura i interiorisme, per al projecte «De casa enfora», d’Ariadna Cebollero, Laia Sala, Max Larrosa i Aina Ponsa.
Les obres finalistes i guanyadores dels premis FAD es poden veure a l’exposició «El millor disseny de l’any» al museu del disseny de Barcelona, el DHub, fins al proper 7 de gener del 2024.