Rodríguez de la Fuente o Enric Sala, protagonistes en un llibre ambiental

Madrid, 2 nov. (EFE).- El divulgador ambiental Félix Rodríguez de la Fuente, el naturalista Joaquín Araújo o el biòleg marí de National Geographic Enric Sala són els protagonistes espanyols del llibre ‘Tú puedes salvar el mundo’, escrit per Ángela Esteller, en un compendi d’històries «molt inspiradores» i reptes per abordar la lluita contra el canvi climàtic.

S’hi sumen noms internacionals com la família de l’explorador i investigador Jacques-Yves Cousteau (França), l’actor i ambientalista Leonardo DiCaprio (EUA), l’investigador i taxònom John Charlie Veron (Austràlia) o l’activista Greta Thunberg (Suècia), entre els 38 personatges.

A ‘Tú puedes salvar el mundo’ (Duomo Edicions) es tracten en 12 capítols «diferents problemes de la crisi climàtica actual, des de sequeres, inundacions, tot el tema del plàstic, entre altres temes», introduint «reptes per a cada mes que puguin fer tant petits com a majors», ha explicat a EFE l’autora, Ángela Esteller, que publica amb el pseudònim d’Angela Green.

A més, aborda la contaminació dels oceans, la desforestació, la pèrdua de la biodiversitat o la crisi energètica, entre altres temes, i narra, entre altres, la història d'»Els Cousteau: Una família consagrada al Mar» o «Félix Rodríguez de la Fuente: l’amic del llop».

El llibre comença amb els joves activistes Greta Thunberg (Suècia), Hilda Flavia Nakabuye (Uganda) i Jamie Henn (Estats Units), partint d’una sèrie de moviments que «ja s’estan gestant, sobretot a nivell social», per plantejar als nens «histories imaginatives que els inspirin i que els empoderen a fer el pas i a abordar tot això que se’ns presenta, des de la diversió».

Entre els relats, l’autora ha destacat el de «Jessica O. Matthews: Encén una llum», en el qual un grup de nens aconsegueixen produir energia a través d’un generador instal·lat en una pilota de futbol, que més tard poden utilitzar en caure el sol.

«La pilota que es mou se l’emporten a casa, d’aquí que fins i tot un nen ha arribat a endollar ràdios, un forn, etc., d’aquesta petita llavor neix un arbre», ha explicat.

I ha subratllat l’activitat de Wangari Maathai, una biòloga que va ser la primera africana a guanyar el Premi Nobel de la Pau, i «va empoderar tota una aldea de dones» promovent la igualtat i engegant el moviment «Cinturó Verd» per la reforestació a Kenya i en el Congo, arribant a ser assessora de Medi ambient i Recursos Naturals al govern del seu país.

«No ens adonem de tant com depenem del bosc. És l’aigua que bevem, el menjar que mengem, l’aire que respirem. Si el bosc desapareix, nosaltres també», cita Esteller a Maathai en una de les frases del text.

El llibre aborda també una sèrie de reptes que van des d’aquells més senzills com adoptar mesures d’estalvi d’aigua aprofitant-la a casa, a uns altres més complexos com realitzar un retrat robot d’un animal en perill o mesurar de la qualitat de l’aigua a la regió en la qual vives.

«És important -ha dit- mostrar com en altres països i en altres continents, que compten amb molts menys recursos, han arribat a solucions molt creatives» així com «saber en quina comunitat estem vivint, on vivim com a entorn i cuidar-ho al màxim».

Per això, l’autora insisteix, des d’un llenguatge «comprensible» i incorporant la ciència, a treballar la «recerca, la creativitat i la cooperació», enviant el missatge que «tots som capaços d’unir-nos i d’utilitzar el que tenim a dins».

Esteller, al costat de Duomo Edicions i la il·lustradora Raquel Travé, que ha dotat el llibre d'»un punt una mica japonès» però amb un estil «molt proper als nens», formen part d’altres iniciatives vinculades a aquesta segona edició amb tallers en col·legis de Barcelona en els quals ensenyen a plantar llavors, entre altres activitats ambientals.

«El món és la casa de tots, no només hi ha Europa, sinó que és molt gran», ha conclòs.